Ord, ord, ord...

Nu ska vi se om det har gått att trycka in något mer i mitt huvud och om det kommer ut när det behövs.

Nu blir det:
  • Övningar
  • Annat okategoriserat - Elimineringsdiet & vaccinationer
Ögonövningen:

Det som behövs för en bra ögonundersökning är:
  1. Ett mörkt rum
  2. En lugn patient - sedering kan behövas
  3. Ett bra, fokalt ljus
De instrument man kan använda sig av är:
  • Spaltlampa - Fokalt ljus som används för att titta på ögonbotten/näthinnan för att kunna göra detta behöver använda sig av pupilldilaterande (mydriasis) preparat, t.ex. mydriacyl
  • Ophtalmoskop - Fokalt ljus som används för att titta i ytliga delen av ögat
  • Pennlampa - Fokalt ljus som används för att titta i ytliga delen av ögat
  • Otoskop - Fokalt ljus som används för att titta i ytliga delen av ögat
  • Tonometer - Tonovet/Tonopen - Mäter trycket i ögat
  • Färgning - Fluorescin = färgar hornhinnesår, Rose Bengal = Färgar döda epitelceller
  • STT - Schirmer Tear Test - För att mäta tårbildningen
  • Anatomisk pincett
  • Tops
  • Topikal anestesi
  • Anestesi för att bedöva auricupalpebralis på häst
Provtagning:
Man kan skrapa bort normalfloran med baksidan av en skalpell och sedan kan man provta med:
  • Steril tops för virusprov
  • Bakt.culturette
  • "Cytobrasch" - ser ut som en liten mascaraborste
Sedan stoppar man det i ett provrör och skickar iväg.

Behandling:
  • Antibiotika - Fucitalmic Vet, chloromycitin
  • Kortison - Isoptomaxidex
  • Atropin - Isoptoatropin
  • Tårersättning - Zilkeye, Viscotears
  • Tårkanalskanyler och ögonlockskatetrar
Urinövning:

Man kan kolla densitet genom att använda en refractometer. Smådjur ska ha mellan 1,015-1,015 i densitet, vatten har 1,00. Man droppar en droppe urin på prisman och stänger locket. Det ska då fördela sig jämnt över prisman och man kan då läsa av värdet genom att titta i ocularet.

Man kolla urinets innehåll genom att använda sig utav urinstix. Då kan man kolla på bland annat glukos, proteiner, blod, pH och ketoner. Man lägger urin på stickans små fyrkanter och läser av färgen mot en lista när rätt tid gått, viktigt!

Kateterisering kan man använda sig av för att få ett sterilt urinprov eller för att hjälpa hunden/katten att urinera om de inte kan. Hanhund: Man tar på sig handskar och tvättar förhuden och penisspetsen med t.ex. klorhexidintvål. Sedan ska man se till att det inte blir kontaminerat igen. Sedan tar man sin kateter, fortfarande förpackad, och mäter ut ungefärlig längd som behövs. Katetern ska gå in ca 2 cm in i blåsan, inte för långt, för då kan den slå knut på sig. Memorera sedan antagen längd. Sätt på dig handskar sterilt, öppna kateterns förpackning sterilt, doppa den i sterilt glidslem och för in. När man kommer till os penis kan man släppa penis och fortsätta föra in den tills man kommer in i blåsan och urin börjar komma i katetern. Då drar man ur mandrinen, sätter på korken, aspirera ut urin och sedan drar man ut den eller syr fast den, beroende på varför man anla den.

Läkemedelsräkning:

Djurets vikt x dosen i mg/kg = dosen/dag

Dosen/dag/mg verksam substans/mg eller ml medicin = antal tabletter/dag

Tandövning:

Först så söver man djuret, packar svalget med t.ex. plutodukar, rengör med klorhexidin och gör en koll och registrerar fickdjup, eventuella skador/saknade tänder etc. Sedan så tar man på sig förkläde, ansiktskydd, hårskydd, glasögon, handskar etc. Innan kan man med fördel ha röntgat så man vet om det är något som behövs extraheras och så vidare. Extraktioner görs av vet (Kirurgiskt ingrepp) eller av sköterska med rätt kompetens på delegation av vet. Görs efter rengöring.

PTR - Professionell TandRengöring
Ultraljud
kan man använda för att ta bort tandsten. Man ska aldrig använda spetsen utan använda sig utav sidan. Man ska alltid "ha ett stöd i munnen". Det utvecklas värme, därför kyler man med vatten.

Man kan även använda sig utav manuella handverktyg, Sickel - Supragingivalt och Curette - Subgingivalt.

Efteråt polerar man tänderna med putspasta och gummikopp för att snygga till (jämna ut ytan) så att bakterier inte fastnar så lätt och bildar ny plack och i förlängningen Cremor Dentis - Tandsten

Elimineringsdiet:
För att veta vad ett djur är allergiskt mot måste man utföra en elimineringsdiet. Då ger man först en strikt diet i åtta veckor. Då ska djuret få ett protein det aldrig ätit tidigare, vet man inte vad den ätit innan så kan man ge ett hydrolyserat foder. Inget annat!
Efter det ger man lite av allt djuret ätit under sin livstid i två veckor. De kan bara bli allergiska mot något de ätit innan. Man registrerar när den visar symtom. Efter detta utreder man en sak i taget om de visar symtom under 2-veckorsperioden.

Vaccinationer:
Man vaccinerar för att ge individen och populationen ett skydd mot sjukdomar/agens. Är mer än 50 % vaccinerade ger det hela populationen ett bättre skydd.

Jenner kom på det i och med kokopporna som nu är utrotade. Vaccinets styrka beror på dess duration av verkan, sort av agens den är utvunnen av, styrka, vaccinationsprogrammets utformning. Man ska egentligen utgå från varje enskild individ när man vaccinerar, hur de lever, vad de kan utsättas för etc.

Det finns två sorters vaccin. MLV - Modifierade Levande Vaccin - och avdödade vaccin. Avdödade vaccin är ej särskilt bra och bör ej användas. De innehåller ett ämne, adjuvans, som ospecifikt stimulerar immunförsvaret

Bieffekter kan uppkomma, de farligaste uppkommer inom 30 - 60 min och då bör man se över om det verkligen är nödvändigt att vaccinera det djuret. Mildare symtom kan uppkomma en eller två dagar senare. Risken för bieffekter är dock något man får stå ut med för att fördelarna är större.

Katt ska vaccineras vid 8/10 veckor ålder och sedan en gång till vid 12/14 veckors ålder. Efter det ett år senare och sedan egentligen endast vart 3e år. De ska vaccineras mot kattsnuva (Calici och Herpes) och mot kattpest. Kattpestvaccinet är bättre och ger 99 %igt skydd, mot kattperst får de bara 60-80 %igt skydd. En del förespråka vaccinering för kattsnuva varje år, men det är inget som har vetenskapliga grunder.

Hund ska vaccineras vid 8 veckor ålder och sedan en gång till vid 12 veckors ålder. Efter det ett år senare och sedan vart 3e år. De ska vaccineras mot Adeno/HCC, valpsjuka och Hundpest. De får då ett 99 %igt skydd.

Hur bra de svarar på vaccinet beror på gentiska faktorer (Rottweilers och NON-RESPONDERS), MDA - Maternala antikroppar och det individuella svaret på vaccinet. Non-responders svarar inte på vaccinet, skulle dessa bli infekterade dör de då deras immunförsvar inte kan ta hand om infektionen.


Puh! Då har jag snart arbetat mig igenom alla högar utav föreläsningsmaterial ;)
Nu är det bara infektionssjukdomarna hos hund, katt och häst kvar! Men det får bli morgondagens projekt.
Nu ska jag kolla igenom Levis kommentarer till min Vårdplan för epilepsihunden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0