Ord, ord, ord...

Nu ska vi se vad jag kommer ihåg av den återstående högen.

Nu blir det:
  • Infektionssjukdomar - Hund, katt och häst.
Häst:
Föl kan få fölsjuka som beror på att de inte får i sig modersmjölk/Kolostrum, eller för lite. De måste få i sig den inom 24 timmar, annars kan inte antikropparna ta sig över tarmluddet. De kan då få sepsis, apati, svaghet, oförmåga att stå/dia och under-/övertemp. Kan bli jättedåliga på bara några timmar. De kan även få septisk artrit då infektionen satt sig i leden. Pneumoni kan de få, antingen av streptococcer eller rodococcer. Rodococcer kan ge abscenderande pneumoni, med abscesser i lungorna. Spricker dessa är det försent att göra något. Annars är det symtom som dyspné, hosta, feber, nedsatt AT, ökad andningsfrekvens. De kan såklart också få diarré beronde på mycket, men även bakterier och virus. Dessa föl ska man alltid tänka på som en potentiell smittkälla. Rota-virus är det jobbigaste.
Vuxna hästar kan få en hel del olika luftvägsinfektioner. De kan få Influensa, med typiska influensa-symtom. De kan få "små förkylningar" av reo-/adeno-/rhinovirus. De kan få EVA - Equine Virus Arteritis - som ger hosta, snuva, hög feber, ödem i ben/under buk/runt organ. De kan få virusabort av EHV1 - finns i en respiratorisk form (lätt förkylning), en abortform (de kastar sina föl) och en neurologisk form (ischemi i ryggens blodkärl, tappar känsel i bakben, kan de fortfarande stå är diagnosen bättre). De kan få Coitalt exantem/Beskällarsjuka som orsakas av EHV3, vilket ger små knutor på vulva och penis, dessa låter man självläka, det ger vita ärr men är inte farligt, man ska dock inte betäcka då. De kan även få Rhinopneumonit av EHV4 som ger en lätt förkylning. De kan få infektiös anemi, dessa måste avlivas eller sättas i livslång karantän, de får hög feber, gulsot, ödem, kraftig allmänpåverkan. Kvarka kan de få, vilket ger bölder i huvudet som mognar på några dagar och spricker, de får svullna mandibularlymfknutor, feber, dysphagi och ödem. De kan även få könssjukdomen CEM - Contagious Equine Metritis.

Katt:
Katt kan få kattsnuva som beror på calici- och/eller herpesvirus. De kan då få rinniga ögon, bli snuviga, få lunginflammation, feber, anorexi etc. De kan få kattpest också, orsakad av parvovirus, där de kan få diarré, kräkningar, uttorkning etc. De kan få Chlamydia Felis då det typiska är konjunktivit med rinniga, kladdiga ögon. FIP - Feline Infektiös Peritonit är en sjukdom som alltid slutar med döden för katten, beror på ett muterat coronavirus och de kan få en våt och torr form. Den våta formen är karaktäristisk för FIP och de får då vätska i buken. De kan även få uveit. Katter kan även få FIV - Felint Immunbristsyndrom, rabies, Bordetella Bronchisetrica, Fågelinfluensa, Kattleukos.

Hund:
Hund kan få hundpest som beror på Parvovirus. Det resulterar i kräkningar, diarré, hög feber. Det kan gå snabbt och perakut död förekommer. De kan få HCC - Hepatitis Contagiosa Canis - smittsam leversjukdom av ett Adenovirus, som ger leverpåverkan, buksmärta, kräkningar, diarré, feber, kan ske snabbt. Valpsjuka kan de också få, det leder till en mildare luftvägsinfektion, med hosta och feber, men kan övergå i lunginfektion med varigt näs- och ögonflöde, hög feber, tung andning och kraftigt påverkat AT. Kennelhosta ger kikhosteliknande symtom, inte så allvarligt men mycket smittsamt. Leishmanios får de utav sandmyggan och leder nästan alltid till allvarlig systemsjukdom och död. De kan blöda näsblod, få hudproblem, njur- och leverpåverkan, avmagring, muskelatrofi etc. De blir aldrig helt friska igen. Leptospiros påverkar njurar och lever och ger kräkningar, slöhet PU/PD och feber.

Det var den sista högen jag hade att gå igenom. Nu blir det till att läsa igenom dem igen tills det är dags för tenta. En del verkar ha fastnat, nu ska vi se om vi kan få in något mer, och om det räcker till tentan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0