Hästben

Idag så var det som sagt dissektion på schemat, och det gick bra. Louise (och lite Patrik) lekte kirurg och skalade av hud och skar loss diverse strukturer som vi skulle titta på eller behövde ta bort för att se det som vi skulle titta på.
Och ja...
Det är ju som sagt inte konstigt att det går fel med hästars ben (inte bara med tanke på att de går och springer på en tå) eftersom de har så mycket där innanför huden som kan bli skadat. De har t.ex. böjsenor, sträcksenor, x-plattan, ringbandet, tåbindan, elastiska putan, strålbensbursan, strålbenet, kotben, kronben, hovben, kotsenben, gaffelband, "nedre gaffelbanden", artärer, vener, nerver, bindvävskuddar och mycket mer... Som sagt, det är ju inte så konstigt att det går fel alltid! Ibland är den nästan konstigare om det inte går fel kan man tycka, det är ju liksom upplagt för det.
Det var i alla fall intressant att se hur det ser ut på riktigt, på insidan. Det kändes dock makabert och se ett hästben (vårat var ett höger framben) vara avkapat en bit nedanför Carpus ("Framknät" - som egentligen är handleden) och liggandes på ett bord... Mycket mysko, inte dess vanliga miljö precis.

Vi kunde dock fått lite mer tid och assistans av lärarna tycker jag. Det är lite svårt att veta om man skär bort något viktigt eller ens hur det ser. Visst, man har läst på i förväg, men det är en liten annan sak att titta i en bok där allt är ritat och färglagt så man ska se vad som är vad.
Man tyckte att gud kunde ha tänkt på det, att färglägga allt så man kunde skilja på det. Inte som nu då allt är rosa/vitt typ...

Aja, häftigt var det i alla fall :) Nu ska man bara kunna tillämpa det också! Så nu ska jag läsa lite i min bok om Rörelseapparatens anatomi.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0