Anestesiövning = Lång dag!

Idag har vi haft anestesiövning på Skaras hästsjukhus.
Så det har varit en lång dag!

I denna kurs ingår ett praktiskt moment som innebär att vi ska söva häst, med allt runtikring i åtanke. Till förfogande hade min grupp på 13 personer en 3-årig travare som diagnosticerats som kronisk halt med smärta från kotleden. Så den lilla, söta hästen skulle avlivas i vilket fall... Jag tyckte så synd om honom, för han var riktigt fin :'(

Vi samlades, ombytta och klara, på sjukhuset 8.30 och började med att förbereda operationssal och häst genom att plocka fram utrustning och koppla ihop allt samt ge hästen lugnande och lägga kanyl och så.



Förberett för anestesi

Sedan togs hästen in och den premedicinerades och inducerades och lades sedan på bordet och kopplades upp på inhalationsanestesi samt övervakningsutrustning.



Hästen under anestesi

Vi kopplade upp den på CRI (Constant Rate Infusion) med Lidokain och sedan med Dobutamin, la den på ventilator (vilket var skönt då den jäkeln inte ville andas särskilt mycket själv så innan dess hade jag och Peter turats om att ventilera den manuellt genom att krama på 30-liters blåsan >.<), var med om ett abrupt uppvaknande pga. för ytlig anestesi och en överdos för att vi senare skulle kunna återuppliva den.

Ja, och återupplivad blev den! :D

Vi var mycket duktiga och fick igång den när fjärde personen tog över (vi gav alla hjärtmassage i ca 1,5-2 min var). Sedan avlivades hästen på bordet genom ännu en överdos och vi fick öva vidare på återupplivning, men denna gång var det inte meningen att den skulle vakna...



Malin i full färd med att ge hästen hjärtmassage och andra står i kö

Vi var färdig med allt inklusive undanplockning/städning vid 14.30 och då tog vi en timmas "lunchrast" och sedan gick vi igenom dagens övning och sammanfattade lite inför måndagens seminarium. Det höll vi på med till 17.
Så nu är man trött!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Det gick ju bra:)

2012-03-15 @ 18:43:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0